parcoursverkenning Marathon van Zeeland

Enkele maanden geleden las ik op Twitter dat Jacqueline een trainingsloop zou organiseren in Zeeland. Iets dat ze al twee of drie jaar achtereen doet, voor twitter-vriendjes en loopbloggers die de marathon van Zeeland op hun planning hebben staan (of gewoon eens zin hebben om in Zeeland te komen trainen). Dus ik wist al wel van het bestaan van deze trainingsloop en hoopte dat deze ook dit jaar terug zou georganiseerd worden. Joepie dus! Me direct opgegeven en leuk om zien dat ook coach Tiny en blog-twitter-facebookvriendjes Petra, Ronald en Hans er ook bij zouden zijn. Hier heb ik dus maanden naar uitgekeken.

Jacqueline had het tot in de puntjes geregeld. Een bus zou ons van Zoutelande naar Vrouwenpolder brengen. Vandaaruit zouden we dan het parcours aflopen terug naar Zoutelande (de finish van de marathon). Goed voor 23 km en gelijk ook het zwaarste stuk van het parcours van de marathon. Het zou dus afzien worden. Dat het ook zo rond de 27°C zou worden vandaag, maakte het gewoon loodzwaar. Maar daarom niet minder fun. In totaal waren er zo’n 30 lopertjes opgedaagd, ik stond er als enige Belgske tussen 🙂 Jolig sfeertje dus, zo tussen al die Hollanders. De ene al wat zenuwachtiger dan de andere, ook een paar serieuze trainingsbeestjes die hun hand niet omdraaien voor dit type trainingen. Maar ieder zou zijn eigen tempo lopen en niemand hoefde alleen te lopen. Met zo’n grote groep vind je altijd wel iemand die je tempo loopt. En ik had sowieso mijn lieve coach die steeds in mijn buurt bleef om een praatje te slaan.

Om 12u werden we door de bus afgedropt in Vrouwepolder en na de obligate groepsfoto schoten we in gang. Ik zat al bij aanvang wel met een technisch probleem: mijn (vrij nieuwe) drinkzak (Quechua-rugzak van de Decathlon) lekte! En dat na amper 3 x gebruikt te hebben. Ik was dus kletsnat op m’n rug en het was nog afwachten hoe lang er effectief nog drank in m’n zak ging zitten. Ach ja, niks aan te doen, ik moest ermee voort hé.

Het ging direct het strand op en ik dacht van “oh shit!”. Ik en lopen op mul zand gaat nog niet goed samen, dus ben daar echt niet goed in. Pas na een 600 meter liepen we aan de waterlijn (het was net hoog water) en daar konden we op wat harder zand lopen. En dat gedurende ZEVEN KILOMETER lang. Pfew. Leuke noot: dat was voor een heel stuk wel een naaktstrand hé. Dus ik had wat te zien. Er waren vooral veel blote mannen. De mannen in het gezelschap baalden even. Vooral Ronald vloekte, hoorde hem toch effe roepen van “waar blijven nou die mooie blote meiden!”, haha.
Die 7 km verteerde ik nog vrij goed, ook al was het tempo met momenten pittig (meer dan 10 km/u). Het strand weer afgaan was andere koek: mul zand en dan nog steil omhoog. Hier toch effe een paar meters gewandeld om mezelf al niet op te blazen. Maar vlak daarna lag de eerste pitstop. Want ook dat had Jacqueline prima geregeld. Een volgauto met bevoorrading! Zo werden we in totaal drie keer op een pauze getrakteerd en die was telkens welgekomen.
Na de eerste pauze volgde het fietspad door de duinen. Op en neer, op en neer. Het eerste stuk viel dat gelukkig nog redelijk mee, maar hoe meer we richting Domburg liepen hoe steiler de duinen omhoog gingen (en weer naar beneden) en begon de vermoeidheid (en de bloedhete zon) toch wel toe te slaan. Vlak voor Domburg was er gelukkig pauze nr 2 (met verrassingsbevoorrading onder de vorm van een hele tafel vol met eten en drank, jawadde!). Hier kon ik in ieder geval terug wat water kappen in mijn lekkende drinkzak (die tegen dan dus bijna leeg was), oef!

Dan was het richting Domburg, waar de eerste beklimming met trappetjes volgde. Dat ging eigenlijk nog redelijk goed. Maar dan dus verder door die helse duinen, ondertussen wel kletsend met Tiny en co en genieten van de omgeving. Eenmaal bijna aan Westkapelle komt er een iets makkelijker stuk waar we wat konden recuperen. Daar stond ook weer even de volgwagen en dat bleek een zegen van daar nog eventjes een minuutje of twee te kunnen rusten en bijtanken. Want dan volgde echt nog een loodzwaar stuk en ben ik toch wel effe gecrashed. Nog enkele beklimmingen met trappetjes, megasteile stukken omhoog en dan nog eens vlak voor het einde het strand op (weer dat mul zand en strandopgang). Jep, we waren dan wel eindelijk in Zoutelande, maar zelfs 500 meter voor het einde word je niet gespaard. Toen ik daar op de dijk ventje en Seppe zag zitten, kon ik alleen maar roepen van “mama gaat doooooood!!!” toen ’t ventje deze foto nam 🙂 (hier loop ik samen met coach Tiny).

Maar eenmaal gefinished, nam dat gevoel natuurlijk wel plaats voor enorme voldoening. En daar doet ne mens dat dan voor hé.

Deze trainingsloop was op zich ongelooflijk nuttig om te doen:
– ik weet nu perfect wat me te wachten staat op 6 oktober: een loodzware marathon!
– ik had de neiging van deze marathon wat te onderschatten. Ik dacht van : ach ja, 5 km strand en dan wat dat fietspad op en neer. Nu weet ik wel beter.
– de eerste 20 km zijn “makkelijk”. Deze marathon loop je dus de eerste 20 km rustig in en daarna staat je een loodzware halve marathon te wachten (dat zijn de wijze woorden van coach Tiny, die ik ter harte ga nemen).

Of: een gewaarschuwd vrouw is er twee waard 🙂 Nog een paar weken stevig trainen en dan gaan we ervoor hé.

Advertenties

8 gedachten over “parcoursverkenning Marathon van Zeeland

  1. hihi, ja, de mooie blote meiden waar ver te zoeken maar de blote mannen waar nou ook niet echt atleten he? die liepen alleen in de groep. Het was een superdag! Leuk je weer gezien te hebben! Mooie training voor het echt werk, straks in oktober! succes!

  2. Hi Ruth,
    Dus ik was niet de enige die het pittig vond Ruth. Petje af dat je hem helemaal gaat lopen in oktober. Leuk verslag. Ik heb je wel gezien maar nauwelijks gesproken. 30 man/vrouw is dan toch nog wel veel.

    groetjes,

    Dorothé

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s